Welkom
nieuws
Programma
Geschiedenis
Weblinks
Archief
2008 - 2009
Contact


 

Maandag 13 juni (2e Pinksterdag):    Familiedag op schietterrein "de Roovere" 

 

2e Pinksterdag is het weer zover, de jaarlijkse familiedag van ons gilde op schietterrein "de Roovere".

Deze dag is zeker weer geslaagd te noemen door de goede organisatie met Diny van de Ven, Annelies van Moorsel, Peter van de Zanden, Willie Looymans en als extra hulp Elly Sleegers waarvoor hartelijk dank.

Er zijn verschillende spelletjes opgesteld die je kunt spelen als je uitgedaagd werd. Dit uitdagen kon door de persoon die onder je staat of door iedereen die boven je staat. Hier is veel gebruik van gemaakt en zo zijn we de hele middag bezig gehouden. 

De uiteindelijke winnaar, na vele uitdagingen, was Mart van den Eijnden die iedereen onder zich wist te houden toen hij eenmaal bovenaan was gekomen.

Om de honger te stillen na een middag van vele spelletjes was er een grote frietvrachtwagen geregeld, die maar net voor op het schietterrein paste.

De organisatie van de leuke middag nogmaals bedankt. Volgend jaar zijn de volgende personen verantwoordelijk voor de organisatie: Mien Plasmans, Jan Aben, Dorien van Loon en Angel van Moorsel. Laat het dan ook weer een zeer gezellige middag worden. Foto's deel 1  Foto's deel 2  Foto's deel 3

 


Zondag 22 mei:     Vrij- en Kringgildefeest bij gilde St. Margaretha te Aarle-Rixtel

 

Op deze dag is een groot deel van het gilde richting Aarle-Rixtel getogen om deel te nemen aan het gildefeest ter ere van het 600-jarig bestaan van het St. Margarethagilde. In Aarle-Rixtel. Enkele gildebroeders waren eerder die dag al vertrokken om de Heilige Mis en de koffietafel bij te wonen. Ook de tentoonstelling werd door enkele leden al eerder opgebouwd.

In Aarle-Rixtel aangekomen bleek dat het jublieum groots was aangepakt. Op een groot terrein aan de Lieshoutseweg stond de tent en waren de verschillende velden afgebakend.

Er wordt begonnen met een lange, maar goed opgezette optocht door de straten van Aarle-Rixtel. Door het fijne weer was het publiek massaal aanwezig. Terug gekomen bij de tent werd opgesteld voor de massale opmars.

Na een korte onderbreking en de eerste versnaperingen zijn enkele gildebroeders begonnen aan de wedstrijd onderdelen. Aan het einde van de dag werden de prijzen uitgereikt.

Paul Sanders werd kampioen bij het geweerschieten en het gilde behaalde een 6e plaats in het algemeen klassement.

 


Zondag 1 mei:     Schieten voor KansPlus

 

Ook dit jaar weer werd er geschoten voor het goede doel stichting KansPlus.

Deze wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door de 5 gilden van Someren en Asten. De geweerschutters van Kring Peelland waren nu aanwezig op schietterrein "de Jorisveste" van gilde sint Joris te Someren. Hier werd onder een mooi zonnetje een gezellige wedstrijd verschoten met als doel om geld bij elkaar te krijgen voor stichting KansPlus om iets extra´s te kunnen realiseren voor de gehandicapten van Asten en Someren. Het openingsschot werd verricht door burgemeester Veltman. De baten van deze dag, welke geschonken worden aan KansPlus, waren meer dan €500,-.

Door schutters van ons gilde werden de volgende prijzen behaald: Ere-kampioen 1e Ad Vlemmix en 3e Willie Donkers, Personeel 1e Ad Vlemmix, 2e Angel van Moorsel en 5e Willy Jacobs, Vrije Hand 3e Jan van Seggelen. Het viertal schieten werd gewonnen door een van onze korpsen met de schutters Willy Jacobs, Hann en Jan van Seggelen en gastschutter Frans Meeuws. Ook werd er een Puistprijs gewonnen door Johan Vlemmix, Wim van de Eijnden en Toos van Rooij.

 

Om meer uitslagen van schietwedstrijden te zien kijk dan op www.roovere.nl de website van de Lieropse schutters (beide gilden).

 


Zaterdag 30 april:     Koninginnedag

 

Zoals elk jaar waren ook dit jaar de beide Lieropse gilden en de fanfare weer aanwezig om de Koninginnedag in Lierop op te luisteren.

Als eerste werd de Nederlandse vlag gehesen waarmee de dag was geopend. Hierna was de optocht van de kinderen met hun versierde fietsen door de staten van Lierop. Zij werden begeleid door de beide gilden en de fanfare. Na terugkomst op het parkeerterrein van de voetbalclub was er voor de gildebroeders en zusters even tijd om te oranjemarkt van de kinderen te bekijken en het aangeboden kopje koffie te drinken.

De gilden konden niet te lang bij de activitieiten in Lierop blijven omdat ze ook nog naar de aubade in Someren moesten. Daar was de samenkomst in gildehuis de Krabbendam. Van hieruit gingen de vier Somerense gilden, elk afzonderlijk, in optocht naar het plein voor het gemeentehuis. Na wat toespraken en een oranjebitter genuttigd te hebben werd aan burgemeester Veltman de Eed van Trouw hernieuwd. Als afsluiting werd een vendelgroet aan de aanwezigen gebracht. Hierna liepen de vier gilden gezamenlijk nog een slangendefilé over het plein waarna te terug gingen naar het gildehuis de Krabbendam. Hiermee waren de activitieiten voor de gilden afgesloten.

 


Zaterdag 2 april:     Gildecongres te Turnhout

 

‘s Morgens om 7.45 uur vertrokken koning Antoon van Vroonhoven en hoofdman Thieu Scheepers naar het gildecongres in Oud-Turnhout. We konden de auto gratis parkeren door sponsoring van de gezamenlijke winkeliers van Turnhout. We werden hartelijk ontvangen met koffie en cake in het prachtige gemeentehuis, waar in de hal de reuzen van Turnhout staan opgesteld.

Om 9.45 uur vertrokken we in optocht naar de kerk, vooraf gegaan door een 10-tal tamboers en het gilde uit Turnhout. Het was een prachtige H-mis met een goed koor en orgelspel in de mooie kerk.

Daarna vertrokken we in optocht door de Gasthuisstraat naar cultureel centrum “Warande”.

Daar kregen we de eerste spreker Luc Wolters, professor aan de universiteit van Maastricht, te horen, die met prachtige beelden van oude foto’s de historie en tradities van de gilden en schutterijen weergaf, en vooral waar de tradities aan de tegenwoordige tijd veelal waren aangepast.

Om 12.00 uur moesten we het plein en de straat oversteken en ons begeven naar het lyceum aan de overkant van de straat, alwaar ons een fantastisch middagmaal met toetje werd voorgezet. Om 14.00 uur gaf professor Stefaan Top, hoogleraar en historicus aan de universiteit te Brussel, op humoristische wijze uitleg over de enquête die in België onder de gilden was gehouden.

Deze enquête is nu in Brabant onder de gilden verspreidt en zullen we nog moeten verwerken.   

T.z.t. krijgen we een uitgewekt verslag van deze dag. Om 15.30 uur keerden we huiswaarts.

 


Rood- Groen overleg

 

Op dinsdag 22 maart heeft het jaarlijkse overleg plaatsgevonden tussen de overheden van gilde Onze Lieve Vrouw  van de Zeven Weeën en gilde van sint Antonius-Abt. Dit overleg vond plaats in de schuilgelegenheid op schietterrein "de Roovere".

Aangezien er geen agenda was gemaakt ging hoofdman Thieu Scheepers na opening met de christelijke over naar de notulen van de vorige vergadering. Deze werden door de aanwezigen goedgekeurd.

Daarna werd punt voor punt het programma van 2011 besproken. De groenen hadden op enkele punten na hetzelfde programma als de roden, ook zij gaan niet naar Heijen.

Zij gaan ook naar Nieuw-Dijk en Sittard. Waarop werd voorgesteld om kijken of het mogelijk is om naar deze twee evenementen gezamenlijk met een bus te gaan. De beide gilden gaan checken wie er allemaal mee gaan. Als het er teveel worden zelfs voor een tweedekker, kan men altijd nog op zichzelf gaan.

Over de dames toelaten bij het gilde vonden zij dat wij het, in onze statuten, goed opgelost hebben.

 


Zaterdag 12 maart 2011

 

Op deze zaterdag was het gilde Onze Lieve Vrouw van de Zeven Weeën vertegenwoordigd op de voorjaarsvergadering van Kring Peelland te Gemert.
Daar werd Sjaak Cortooms verrast met een kringonderscheiding van verdienste die hij trots als een pauw in ontvangst nam.
Deze onderscheiding kreeg Sjaak omdat hij  23 jaar werkzaam was in de standaardcommissie van de kring. Nu hij 82 jaar wordt stopt hij  met zijn werkzaamheden bij die commissie.


Sjaak kreeg een zilveren speld opgespeld en een prachtige oorkonde uitgereikt van de kringvoorzitter Loek Swinkels.
 


22 februari 2011

 

We zijn begonnen om de website te veranderen en weer bij te gaan houden.

Dit zal met kleine beetjes gebeuren.

Als er mensen zijn die iets op deze site willen plaatsen dan kunnen ze dit stukje altijd insturen naar info@gildeolvlierop.nl.

Heeft iemand punten ter verbetering (aanvullingen, opbouw, e.d.) van de website kunnen deze natuurlijk ook naar dit adres gestuurd worden.

Met zijn allen moet het lukken om er een mooie site van te maken.

 


Zondag 30 januari

 

Een uitstapje met de (jeugd)vendeliers. Zij zijn zondagmiddag naar Best gereden om daar enkele uurtje gezellig samen te bowlen. Het was een gezellig middag waarbij de jongeren het van de volwassenen probeerden te winnen. Dit was weer eens wat anders dan elke keer weer vendelen oefenen.

Bij terugkomst in Lierop werd de middag afgesloten met een frietje in 't Jagertje.

 


Januari 2011

 

De website van schietterrein "de Roovere" is in de lucht. Wil je deze bezoeken ga dan naar www.roovere.nl.

 

Gilde Onze Lieve Vrouw van de Zeven Weeën, Lierop  | info@gildeolvlierop.nl